Zsenál jelige – A szerencse fia

Ákos, mint minden hétfőn, számítógépén most is gépiesen kattintott az ötös lottó nyerőszámait tartalmazó oldalra. Amíg a gép dolgozott, ő táskájából előkészítette hárommezős szelvényét, amivel hetente játszott. Az előugró ablakon látta, hogy a sorsoláson akadt egy telitalálatos szelvény. Nyereménye, 2.920.000.000,-Ft.
- Kétmilliárd kilencszázhúszmillió mormolta magában, majd a nyertes számokat böngészve, 9, 27, 41, 56, 88. ellenőrizte a szelvényén levőket.
Az első mezőn egy találat 56. A második mező, 9, 27, 41, no, élénkült meg, s nézte tovább 56, a szelvényen is megvan a mindenit, gyorsan a következő szám 88, lopva pislantott a szelvényre. A keservét, ez nem lehet, a szelvényen is 88.
- Zsuzsaaa… tört fel torkából egy eszelős bömbölés. Felesége ijedten rohant be hozzá.
- Mit ordibálsz, ég a ház? Fakadt ki belőle.
- Gyere gyorsan lihegte. Nézd meg ezeket a számokat, mutatott a monitorra, és mondd egyenként. Zsuzsa mondta, Ákos a szelvényt figyelte. 9, 27, 41, 56, 88, megegyezett. A szelvényen is ez volt 9, 27, 41, 56, 88. Remegett kezében a szelvény.
- Nézd meg, nyomta Zsuzsa kezébe.
Zsuzsa is ideges lett, de még nem tudta az okát, csupán férje viselkedése ijesztette.
- Nézd meg, hadarta Ákos. Nézd meg, még egyszer.
Zsuzsa nézte.
- Mondd, ugyan azok a számok vannak a szelvényen, mint a képernyőn, bömbölte Ákos.
Zsuzsa idegesen nézte.
- Ugyan azok, mondta ő is emelt hangon. Mit ordibálsz velem? Aztán rájött. Ötösünk van a lottón? Kérdezte elhűlve, de már élénk érdeklődéssel a tekintetében. Mennyi a nyeremény?
- Kétmillió kilencszázhúsz hadarta Ákos.
- Csaaak ?
- Mi az, hogy csak, vinyított Ákos teljesen elváltozott hangon, és lerohant a spájzba, hogy igyon valami erőset. Csak pálinka volt. Erős, házi párlású szilvapálinka. Nagyot húzott az üvegből. A hatalmas mennyiségtől, ami a szájába került, félrenyelt. Majd megfulladt úgy rázta a köhögés. Agyában, a torkától elkülönülve tisztán és higgadtan lüktetett a gondolat, hogy hatalmas összeget nyertek a lottón. Visszadugaszolta, majd letette az üveget, ám a köhögési roham nem akart szűnni. Kitántorgott a spájzból a konyhába és a köhögési rohamtól könnyes szemmel, továbbra is köhögve, bambán bámult ki az ablakon. Bár még csak szeptember eleje volt, az idő hűvös, szinte hideg. Tétován csepergett az eső. Kis idő múltán köhögés ugyan elmúlt, de hangja még nem volt amikor visszatért a dolgozószobájába. Felesége az asztalánál ült és a monitort nézte. Látszott rajta, tisztában van a történtekkel.
- Mit kezdünk ekkora összeggel, kérdezte döbbenten?
Még mindig nem jött ki hang Ákos torkán, csak magához ölelte feleségét és sírva fakadt. Feleségére is átragadt sírása. Úgy sírtak összeölelkezve, mint akit hatalmas tragédia ért. Csak sokára nyugodtak meg. Miután letörölgették könnyeiket, Ákos felhívta a helyi lottózót és kérte mondják be az ötös lottó nyerőszámait.
- 9, 27, 41, 56, 88. mondta egy női hang szenvtelenül. Van egy ötös is, tette még hozzá. Ákos már fejből tudta a számokat és azt is, hogy az ötös az övé. Odaült a számítógéphez, és a Szerencsejáték Zrt. honlapján rákattintott a nyeremények felvétele ablakra. 200.000,-Ft. alatt, kisnyeremények, Felvehető,…. Tovább lépett. 200.000 – 5.000.000,-Ft. ig, nagy nyeremény, felvétele nyereményigénylés útján,… Tovább, 5.000.001 – 40.000.000,-Ft. jelentős összegű nyeremény, minden esetben csak átutalással vehető fel.
Tovább böngészett. 40.000.000,-Ft. felett, kiemelten nagy összegű nyeremény minden esetben átutalással vehető fel, Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámlára. A nyeremény biztonságos felvételét a játékosnak a 06 20/933-0630-as telefonszámon kell egyeztetnie. Felhívta a számot.
- A hívott szám nem kapcsolható, kérem, hívja később, mondta egy gépi hang. Kicsit várt, majd újra hívta. Ugyanaz a gépi hang. Meggondolta magát. Nem jó, ha a saját számáról telefonál, gondolta. Pillanatokon belül kiderítik kié az ötös. Ezt nem akarta.
- Tudod mit, nézett a feleségére, aki izgatottan toporgott körülötte. Nyilvános fülkéből hívjuk, onnan bárki telefonálhat.
- Miért, nézett Zsuzsa értetlenül.
- Hogy ne tudják azonosítani a hívást.
- Tényleg, igen, igen, helyeselt. Tartsuk titokba. Máris indulunk?
Ákos bólintására indult is a lakás és kapukulcsokért, Ákos pedig a garázsba. A kapunál találkoztak. Ákos kihajtott a kapun majd kiszállt becsukta és bezárta. Zsuzsa addig beült a kocsiba. A vasútállomásra hajtottak. Itt biztos lesz nyilvános telefon gondolta Ákos, ugyanis már hosszú ideje nem telefonált nyilvános fülkéből, így bizonytalan volt, hogy hol találhat működő fülkét. Mivel nem dohányzott, a kocsi hamutálcájának szánt rekeszbe szokta tenni a vásárlások vagy egyéb fizetések alkalmával a visszajáró aprópénzeket, ahonnan most pár darab száz, és kétszáz forintos érmét vett magához, és belépett az állomásépületbe. Jól gondolta. A bejárat közelében volt egy fülke, épp üres is volt. Belépett a fülkébe, bedobálta a pénzeket a telefonba, majd hívta a telefonján rögzített számot.
- Szerencsejáték Zrt. Hallotta a vonal túlsó végéről egy hölgy hangját.
- Kezét csókolom, köszönt, majd próbálta nyugodt hangon előadni mondanivalóját, de hangja színtelen volt, fakó, és minduntalan elcsuklott.
- E-enyém az ö-öttalálatos szelvény, hadarta bemutatkozás nélkül.
- Gratulálok uram, mondta a hang, kapcsolom az osztályvezető urat.
Pár csöngés után egy férfigang jelentkezett. Ákos újra, de most már kissé megnyugodva elmondta, hogy övé az öttalálatos szelvény.
- Önnél van a szelvény?
- Igen, nálam, válaszolta.
- Legyen szíves bemondani a számát. A számot, szelvény bekeretezett részén találja.